Mit tehetsz a sárkány üzemmód ellen?

Sok évvel ezelőtt pár évig egy pici, kb 10 fős cégnél dolgoztam, ahol a tulajdonos házaspár volt a cég vezetője és minden vezetői tisztség betöltője, fő kereskedője is egyben. Ők voltak az Istenek, mindenki más pedig az ő kiszolgálójuk. A nő volt elsősorban a főnök, a férfi, aki a háttérben dolgozgatott pedig évente egy-két üzletet hozott, de azok akkorák voltak, hogy akár az egész céget eltarthatták volna, de db számra keveset. Ennek megfelelően nem volt sokra tartva, hiszen látszatra keveset dolgozott.

Én akkor kereskedői pozícióban kerültem oda, legtöbbször a nővel kellett együtt dolgoznom. A nő rendkívül keserű, bizalmatlan, boldogtalan ember volt. Nagyon ritkán ismerte el valaki sikerét úgy, hogy azt ne sajátjának könyvelte volna el, a hibákat viszont, ha még ő maga is követte el, mindig valaki másra testálta, és keményen meg is büntette („meglepő” módon bónuszt általában rajta kívül senki sem kapott).

Az alatt a pár év alatt az önbecsülésem olyan mélyrepülésen ment át, hogy így visszagondolva, hihetetlen, hogy hagyhattam, hogy ez megtörténjen. Természetesen nincsenek véletlenek, az akkori párkapcsolatom is önpusztító volt, ott is azt tanultam, és tanítottam is, hogy én egy senki vagyok. Hagytam, hogy folyamatosan megalázzanak. Megalázzanak a munkámban, megalázzanak az otthonomban. Mondanám, hogy életem egyik legrosszabb időszaka volt, de nem, volt ennél nehezebb is… Vannak olyanok, akiknek sokadjára esik csak le…én is ilyen vagyok/voltam…😊

Viszont, megtapasztaltam, milyen a sárkány üzemmód, mert bizony, ha én egy senki vagyok, akkor a félelmek, a kétségek, a gyűlölet, a piti viselkedés kapcsol be. Minden rossz volt, semmihez és senkihez sem volt kedvem. Mindenen morogtam, hisztiztem, mindent lefitymáltam. Én így „harcoltam” az elnyomás ellen. Valójában csak besegítettem önmagam elpusztításában.

Uraim, ez az a sárkány, amitől és akitől mindannyian rettegtek, és ami rengeteg vicc alapja. Én is megtapasztaltam, én is voltam, pontosan tudom, milyen egy igazi sárkány.

Megnyugtatlak (vagy talán megijesztelek) titeket, hogy ez mindenkiben benne van, nemtől függetlenül (csak a férfiaknál simán bukónak hívjuk a sárkány helyett).

Miről van szó igazából?

Amint senkivé válunk, elveszítjük a talajt a lábunk alól. Ha elveszítjük az önbizalmat, az önbecsülést, mi marad? Maradnak a kétségek és a gyűlölet. Ön és mindenki más gyűlölete, az egész élet gyűlölete, mert nem jó a lét. Nem tudunk semmit sem szeretni, mert magunkat sem tudjuk már szeretni. Nem látunk önmagunkban semmi jót, hogyan láthatnánk meg bárki másban?

Pokoli élmény, ahogy írom le a szavakat, jönnek vissza az emlékek, és persze, már mosolygok rajta, mert örülök, hogy már nem az vagyok.

Viszont, aki épp benne van, annak nincs mit mosolyognia rajta, kemény idők előtt áll, illetve kemény időket él meg épp most is, mert a változtatás ebben az esetben garantáltan, gyorsan, hatalmas megkönnyebbülést tud hozni.

Mi a megoldás? Mi az ára?

Az, hogy 1.  az életkörülményeken változtatni kell, hogy 2. önmagadon változtathass.

Nálam a változást a munkahely otthagyása, majd a párkapcsolatból való kilépés indította el. Na ne higgyétek, hogy ezek olyan tudatos, önfejlesztő döntések voltak (bárcsak), inkább egyfajta menekülés, és egyfajta elegem van érzésből fakadtak.

Elegem volt a szenvedésből. Nálam ez volt az az „eléggé fáj” momentum, ami váltásra sarkalt. Nem akartam tovább szenvedni. Mert bizony szenvedtem. Minden pillanat egy szenvedés volt. Képtelen voltam bárminek is örülni, mindenben csak a rosszat láttam. Emlékszem, mikor megkaptam az új munkát, az első gondolatom és aggodalmam az volt, hogyan mondjak föl a rettentő helyen.

Egy pillanatig sem tudtam örülni annak, hogy kiszabadulok (persze, akkor ezt korántsem éreztem kiszabadulásnak, csak egy szimpla munkahely váltásnak, a “nagy tettek” érzések mindig később jönnek).

Aztán szépen lassan, bekerülve az új emberek közé (illetve nem is annyira új, mert a korábbi multihoz mentem vissza), elkezdtem emlékezni, milyen a multikulti. Sokan szidják, de higgyetek nekem, van annál sokkal rosszabb is! Sőt, rengeteg mindent adhat egy multi.

Ott, ha nem is rögtön és nem is teljesen, de elkezdett újra épülni az önbecsülésem. Lettek olyan emberek körülöttem, akik értékeltek engem, értékelték a munkámat (anyagilag is), megbecsültek, megdicsértek, ösztönöztek, támogattak. Egész új élmény volt a korábbiakhoz képest. Mire visszakerültem a multiba, teljesen elfelejtettem, hogy ilyen is lehet.

Na azért ott sem volt kolbászból a kerítés, ott is értek csalódások, megaláztatás, de a mértéke és mennyisége lényegesen kevesebb volt, és ahogy épült föl az önbecsülésem, úgy ritkultak a keserves pillanatok.

Elindult az önbizalmam, elkezdtem hinni magamban, hogy talán mégis csak jó lehetek valamire.

Elég stabillá vált az önbizalmam ahhoz, hogy második lépésként a romboló párkapcsolatnak is véget vessek. Nem volt könnyű, a fiú sokáig nem volt hajlandó elfogadni a döntésemet, amivel a mindennapjaimat nehezítette és keserítette meg, de végül annak is vége szakadt. Jöhetett az én újraépítése.

Mi volt a kulcs? És a mai napig is mi a kulcs? Az, hogy higgyek magamban, illetve tovább megyek, ne csak higgyem, hanem pontosan tudjam, hogy képes vagyok bármit elérni, bármit megcsinálni, amit csak szeretnék. Nem másokon, hanem csak és kizárólag rajtam múlik, milyen az életem, kik részesei, mit kezdek vele, milyen minőségű.

Kérlek, sose feledd el, hogy TE alakítod a sorsodat, senki, de tényleg senki más nem korlátozhat, vagy tehet kevesebbé, csak te önmagadat, azaz, ha hagyod másoknak. Ne hagyd!

Mit tehetsz a sárkány ellen?

Segíts neki visszaépíteni az önbizalmát, dicsérd, támogasd, szeresd. Találd meg benne a tündért, és segítsd, hogy előjöjjön. Nem lesz azonnali a változás, de amint kész rá, elindul, és tündérré változik. 😉 Hallgasd meg, értsd meg, mitől szenved, és ösztönözd arra, hogy változtasson. Egy támogató, bíztató környezet csodákra lehet képes (ahogy ennek ellenkezője pedig képes mindent elpusztítani önmagában belül és kívül is). És természetesen ne feledd: ez az ő élete, az ő döntése, hogy sárkányból tündérré változik-e vagy sem. Te „csak” a támogató környezetet biztosíthatod számára, a változást elősegítő lépéseket neki kell megtennie.

Hogyan tudod elérni, hogy a sárkány ne térjen vissza?

Amint valaki rátalál önmagára, rátalál az egyensúlyra, és azt tartja szem előtt. Ha folyamatosan dolgozol önmagadon fejleszted önmagadat, folyamatosan egyensúlyban vagy.

A boldog, kiegyensúlyozott emberek nyugalmat, magabiztosságot sugároznak magukból. Ők nem sárkányok, mert tudják, hogy bármire képesek; a kétségek, a gyűlölet már nem része az életüknek. Nincs szükség önpusztításra, nincs szükség a sárkányra.

Ha úgy érzed, segítség kell vagy mert a támogató szerepben vagy, vagy mert te magad szeretnél változtatni az életeden, keress meg, szívesen segítek Neked!

A bejelentkezéshez kattints a Bejelentkezésre gombra vagy egyszerűen csak hívj föl ezen a számon: +36 30/893-3508, Kovács Nóri
Ha épp nem tudom felvenni, amint tudlak, visszahívlak Téged. 

1 thought on “Mit tehetsz a sárkány üzemmód ellen?”

  1. Pingback: Üzenetek | Fejlődésterápia | online és Budapest XI. kerületében

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük