Igenis vannak rossz anyák!

Kimondom: igenis van, amikor egy anya rossz, egy anya roncsol, rombol, egy anya nárcisztikus.

Ez a bejegyzés kifejezetten a nárcisztikus anyákról, hatásukról és az általuk lerakott „szeretet” csomagokról szól.

Először nézzük, mi a nárcizmus: 

„A nárcizmus a nárcisztikus személyiség által mutatott tulajdonságok és viselkedés absztrakciójának a neve. A nárcizmus beképzeltség, hiúság, önhittség vagy egyszerűen az önzés személyiségvonása. Alkalmazzák az elnevezést társadalmi csoportra, gyakran használják utalásként elitizmusra, vagy közönyösségre mások nehéz helyzete iránt.

A nárcizmus kifejezést Sigmund Freud alkotta meg a görög mitológiai alakra, Narkisszoszra utalva. Ő egy betegesen önhitt fiatal férfi volt, aki beleszeretett saját tükörképébe. Freud úgy gondolta, hogy egy bizonyos szintű nárcizmus mindannyiunkban születésünktől fogva jelen van. Andrew P. Morrison szerint felnőtt korban egy indokolt mennyiségű nárcizmus teszi lehetővé, hogy az egyén tisztában legyen szükségleteivel, ezáltal pedig kiegyensúlyozottá váljon másokkal való kapcsolataiban.” Forrás: Wikipédia

Az utóbb időben egyre több olyan személlyel találkozom, aki Édesanyja nárcisztikus személyiség.

Honnan lehet felismerni? Ha olyat hallasz anyádtól, hogy téged hibáztat:

  • mert tönkrement az alakja, mikor megszült téged, vagy
  • majdnem belehalt miattad a szülésbe, vagy
  • miattad ment tönkre a kapcsolata az apáddal/aktuális pasijával, vagy
  • miattad nem tudta megvalósítani önmagát,

biztos lehetsz benne, a te anyád nárcisztikus személyiségzavarral küzd.

Egy fontos dolgot tisztázzunk már itt az elején: nem tudod megváltoztatni! Kizárólag magadat tudod megváltoztatni, őt nem! Nem azért, mert béna vagy, hanem azért, mert így működik a világ. Ha ne lenne nárcisztikus, akkor sem tudnád megváltoztatni.

Mindannyian kizárólag magunkon tudunk változtatni, és a kisugárzásunkkal, a jó példa mutatásával, azaz önmagunk megmutatásával tudunk másokra hatni, melyre a másik, saját döntése, szabadakarata alapján dönthet úgy, hogy ő is változik. De ezt ő teszi, saját akaratából, nem te irányítod, nem te változtatod. Rendben? Mindig csak magadat tudod megváltoztatni!

Ezzel meg is volt az első lecke, amit egy nárcisztikus anyával tudsz tenni: ne akard megváltani, ne akard jóvá tenni a valójában el nem követett bűneidet, ne akard őt megmenteni, az az ő feladata, azzal neki kell megküzdenie. Ha majd segítséget kér, alázattal, tisztán, nyíltan, őszintén, az már egy másik felállás. De a nárcisztikus személyiségek épp nem az alázatról, vagy a nyílt, őszinte beszédükről híresek, épp ellenkezőleg.

Ők rendkívül jó manipulátorok. Taníthatnák a marketinget, mert ők bizony minden pillanatukban „értékesítenek”, méghozzá a legnagyobb sikerrel: elérik, hogy mindig az legyen, amit ők akarnak. Eladják neked a saját igényeiket, te pedig megveszed kérdezés, megfontolás nélkül és már teszed is, ami neki a legjobb.

Meg akarsz felelni, mert szereted, mert ő az anyád, ő szült, ő nevelt, hálával tartozol neki, amit nem rest sűrűn felemlegetni, hogy még véletlenül se felejtsd el, egy pillanatra sem.  

Az anyához kötődünk a legjobban. Bármilyen, bármeddig is volt velünk, az a 9 hónap, a születés olyannyira meghatározó, az a köldökzsinór olyannyira erős, hogy szinte képtelenség tökéletesen elszakítani. Ettől olyan piszok nehéz, ha az anyád nárcisztikus.

Ő az első tapasztalatod testben, benne fejlődsz, őt érzed, őt figyeled, a tőle kapott információk azok, amikre lényed épül.

A nárcisztikus anya számára önmaga az első és az egyetlen, ritka, hogy valóban észrevesznek bárki mást önmagukon kívül. Az ő szemüvegén keresztül minden és mindenki róla szól, az ő életét teszik nehezebbé (könnyebbé ö maga teszi, a sikerek mind az övék, csak a kudarcokat köszönheti a környezetének).

Ez az, amibe beleszületsz, és ez az, amit először megtanulsz tőle: Ő a fontos, te csak az ő „kiszolgálója” vagy. Sosem lehetsz elég jó, sosem lehetsz érdekes, érdemi számára. Te sosem lehetsz értékes. Ő az egyedüli érték.

Olyan mérhetetlen önbizalomhiánnyal indulsz el az úton, amit meditáción kívül bevallom, fogalmam sincs, hogyan lehet visszaszerezni, hacsak nem az egész életedet teszed bele a projektbe.

Valójában arról van szó, hogy az önbecsülés, mint olyan, nincs is benned, hiszen a nárcisztikus anya mellett nem volt lehetősége létrejönni, neki nincs szüksége rá, hogy neked legyen önbecsülésed, sőt, zavarná is, mert akkor nehezebb lenne neked eladnia a saját igényeit. Jobb, ha nincs is.

Félreértés ne essék. Benne nincs semmi gonosz vagy tudatos! Nem azért teszi mindezt, hogy téged bántson. Ha így lenne, már nem lenne annyira nárcisztikus, mert ez azt jelentené, hogy magán kívül észrevett bárki mást is. Itt nem erről van szó. Nem téged utál, hanem önmagát szereti (már amennyire képes szeretni). Téged észre sem vesz, maximum annyira, hogy te vagy az, aki kiszolgálod őt, mint egy autó vagy egy vonat: eljuttatod oda, ahova szeretne eljutni. Ennyi.

Általában rendkívül vonzóak és okosak a nárcisztikus anyák, mert ezek is mind-mind a kelléktáruk szerves részei.
Szenvednek, boldogtalanok, képtelenek szeretni. Valójában fogalmuk sincs arról, hogy mi a szeretet, viszont briliáns módon kisajtolják a környezetükből, elsősorban a gyerekeikből, mert belőlük a legkönnyebb. Legkönnyebb, mert alapértelmezésben van az emberben egy hála az anyja iránt, amiért hordta 9 hónapig a szíve alatt, amiért megszülte, esetleg még fel is nevelte. Nem mindig tudatos ez a hála, tudatalatt viszont fut a program. Épp emiatt sikeresek a nárcisztikus anyák a gyerekeiknél. Kihasználják az ősprogramot.

Mit tudsz elenne tenni? Az, hogy ignorálod, remek, kifelé. Ha sikerül önmagadon belül is lezárni és nem csak úgy tenni, mintha nem létezne számodra, hanem valóban nem létezik számodra, akkor már elkezdhetsz épülni. De sajnos az a tapasztalatom, hogy az ősprogramnak köszönhetően (hála az Anyának) nagyon sok önmagadba felketett munka után jutsz el a békés elválás érzéséig, mikor megköszönöd, hogy a világra hozott, majd elköszönsz tőle, mindenféle harag, csalódottság, sajnálat érzés nélkül, és valóban leteszed a hozzá kötött szoros kapcsot, a köldökzsinórt, az összekötőenergiát.

Mi a legjobb „fegyvered”? Létrehozod az önbecsülésedet, felépíted az önbizalmadat, megismered önmagadat, azt az énedet, aki valójában vagy, nem pedig azt, akire létrehozott téged.

Első lépésként a fizikai távolság mindenképp javasolt, mert ha folyamatosan a közeledben van, mindennap beszéltek, akkor folyamatosan visszaránt. Csodás receptoraik vannak, amikkel a legapróbb változásokat is észreveszik. Még mindig ne legyenek illúzióid, nem a TE fejlődésedet veszik észre, hanem azt, hogy kevesebb energiát kapnak belőled. Ez is csak róluk szól.

Ha fizikailag elszakadtál tőle, látványos eredményeket tudsz elérni.

Próbáld ki, milyen, ha valami rólad szól. Először idegen érzés lesz, sőt, nem ritka, ha jön a bűntudat is (a nárcisztikus anya mindenképp gondoskodni fog a bűntudatodról, az egyik legfinomabb energiát a bűntudatból nyeri ki). Ilyenkor csendesedj el, próbálj magadba nézni, és észrevenni a saját életedet, a saját céljaidat.

A Te életed nem róla szól!

Hogyan tudod létrehozni az önbizalmadat? Elkezdesz hinni magadban, majd pedig már nem is kell hinned, mert pontosan tudod, ki vagy. Ez a következő nehéz lépés, melyben tudok Neked segíteni.

Tudok neked segíteni az önbecsülésed létrehozásában és az önbizalmad újraépítésében, hogy aztán mikor eljutunk arra a lépcsőfokra, el tudjuk vágni a köldökzsinórt meditatív állapotban. Békésen, szeretetben. Mindenki menjen a maga útján, a lelkek külön haladhassanak céljaik felé.

A legjobb az egészben, hogy valójában neki is ezzel teszed a legnagyobb szívességet! Amíg kiszolgálod, biztosan nem fog fejlődni.

A bejelentkezéshez kattints a Bejelentkezésre gombra vagy egyszerűen csak hívj föl ezen a számon: +36 30/893-3508, Kovács Nóri
Ha épp nem tudom felvenni, amint tudlak, visszahívlak Téged. 

1 thought on “Igenis vannak rossz anyák!”

  1. Pingback: A nárcisztikus anya | Fejlődésterápia | online és Budapest XI. kerületében

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük