A nárcisztikus anya

Mit lehet azzal a ténnyel kezdeni, hogy a nárcisztikus ember az életedben nem más, mint az édesanyád, aki megszült, akit szeretsz, bármilyen, bármit is tesz veled, „szeretned kell”. Mert így vagy programozva. Egy korábbi cikkemben Igenis vannak rossz anyák írtam már a nárcisztikus anyákról, íme a folytatás.

Ez az írás most azt veszi górcső alá, miért történhetett ez meg veled, és mit hoz még magával? Anélkül, hogy belesnénk az „anyám tehet minden rosszról az életemben” hibába.

Először is szeretném, ha megértenéd, minden értünk történik. MINDEN!
Minden minket „szolgál”, ha épp nem is érezzünk kellemesnek. Tanulunk belőle, (tanulunk belőlük?) fejlődünk, és ez a céljainkhoz vezető út: a tapasztalás, és bizony, van, hogy a tapasztalást nem a legkellemesebb élménynek érezzük.

Ilyen élmény az, ha nárcisztikus anyát választunk magunknak. Igen, jól olvasod, mi választjuk.

Mielőtt leszületünk, egy aprólékos tervet készítünk arról, kikkel milyen energetikai kapcsolatban leszünk, mit szeretnénk megtapasztalni, honnan hova akarunk eljutni. Ezt mind-mind mi választjuk úgy, hogy meghagyjuk magunknak a szabad akarat csodálatos intézményét. Ennek megfelelően, mint legerősebb kapcsolat, az anyát is mi választjuk magunknak.

Mielőtt megszületünk, már tudjuk, milyen az az anya, tudjuk, hogy egy olyan pályát választunk, melyben nárcisztikus anya szül meg. Fontos: ettől még nem a te hibád, hogy ő olyan, amilyen, OK?

Tartogat egy vagy több olyan tanulságot, olyan tapasztalást, amit mindenképpen meg akarsz élni.

Pl. Az önbizalmadat mindenképpen gatyába kell rázni, így kemény pályát választasz magadnak, ahol rákényszeríted magad, folyamatosan az „orrod elé” teszed az önbizalomhiányt, hogy foglalkozz vele.

VAGY, eddig nem álltál ki magadért, mindig aszerint létezél, ahogy a legkényelmesebb, legkevesebb konfliktussal járt, így most egy olyan helyzetet teremtettél ebben az életben, hogy mindenképp meg kelljen tanulnod kiállni magadért.

VAGY bármi más. Mindenkinek egyedi a helyzete, mindenkit más motivál, ha eljössz hozzám és belenézünk meditatív állapotban, megtudhatod, te miért választottad.

Hangsúlyozom, ez nem rossz, ez nem baj! 😊 Ez a te pályád, a te lelkednek az aktuális fejlődési ciklusa. Még mindig nem hibáztatunk senkit!

Abban a pillanatban, hogy ezt elfogadod, egész más megvilágításba kerül nem csak a kapcsolatotok, de önmagad is.

Milyen a nárcisztikus anya?

Úgy tesz, mintha önálló, független lenne, akinek senkire és semmire nincs szüksége, de valójában életképtelen. Szüksége van másokra ahhoz, hogy életben maradjon. Általában nem csak az energiájukra, hanem a legapróbb dolgokban is másokra van utalva, mint mondjuk eljutni a boltba és a másik pénzén élelmiszert vásároljon. (A függőség szint azért egyénenként, nárcizmus szintenként változik.)

Önsajnálat: kitűnő fegyverük a sajnálat ébresztés. Elképesztő önsajnálatba tudnak süppedni, amit a jó emberek szinte képtelen, hogy meg ne állják, és be ne kapcsolna a „meg akarom menteni, én meg tudom menteni szegénykét” program. Ezzel be is húzott, készen is van, minden energiáját neki adtad. Te úgy érzed, különleges vagy, és kedves, amiért segítesz rajta, miközben lassan, de biztosan kiszív belőled minden jót. Amikor esetleg feladnád, „dob neked egy csontot”, egy napig kedves lesz, mosolyog, örül a dolgoknak, csak hogy lásd, megérte rá fordítanod minden figyelmedet, majd, amikor ismét elköteleződtél az ő boldogságának, ismét csak szív.

Amikor sikered van, a nárcisztikus anyát elkezdeni belül enni a féltékenység, a keserűség, és ezt ki is mutatja neked, hogy elrontsa az örömödet. Ő akkor boldog, ha minden figyelem rá irányul. Ha magadnak örülsz, ez nem teljesül. A legjobb, ha te is épp olyan nyomorult vagy, mint ő, vagy ha lehet, még jobban, hogy ő jobbnak érezhesse magát nálad.

Gyermekeként vágysz az elismerésére, az elfogadására, a szeretetére, törődésére, hiszen, „Ha még az anyám sem szeret, ugyan ki szerethetne?” Ha még anyám szerint sem vagyok értékes, akkor biztosan nem vagyok az.” Ilyen és ehhez hasonló gondolatok kúsznak be, miközben érzés szintjén már születésed óta ott mocorognak benned és rombolják a lényedet, mint egy méreg a testedet.

Az anya, akiben feltétel nélkül megbízunk. Ő az, akinek mindent elhiszünk. Az, amilyennek ő láttat minket, olyannak látjuk önmagunkat. Egy nárcisztikus anya esetében ez a kép a valóságtól igen távol áll! Amíg nem tudod, nem érzed minden porcikádban, más nincs, minthogy elhiszed nekem.

A nárcisztikus anya nem téged lát, magán kívül igazából senkit sem lát, mindenkiben önmaga pusztító énjeit látja, a fájdalmát, a keserűségét. Te, akit megszült is ezt képviseled számára, miközben te vagy az, aki folyamatosan energiával is ellátod.

Szeretetre neki is szüksége van, mint mindenki másnak, csak amíg mások önmagukban kezdik el először keresni és növelni, addig a nárcisztikus anya másokból próbálja elnyelni, kiszívni. Mivel fogalma sincs, mi is az igazi szeretet, így minden másra támaszkodik: bűntudat, sajnálat, bánat, fájdalom, kedvesség…stb.

Mit hoz magával egy nárcisztikus anya? Garantált, hogy életed során egy-két nárcisztikus párkapcsolatba is beleszaladsz. Nyomatékosítani, hogy a probléma fennáll, ezzel bizony foglalkozni kell.

Miért vonzzuk be a nárcisztikus személyeket az életünkbe? Mivel az egész addigi életünket egy nárcisztikus anya mellett töltöttük, gyakran nem ismerünk más fajta kapcsolatot, mint a követel-kiszolgál fajtát. Ha csak azt ismerjük, elképzelhetetlen, hogy mást is érdemelhetünk. Az önbecsülés eleve hiánycikk, az önbizalom a padlón, ugyan mi mást érdemelnék, mint egy nárcisztikus kapcsolat?

Ez megjelenhet nárcisztikus „barátok” formájában, ám leggyakrabban nárcisztikus párt választunk magunknak [az, hogy nárcisztikus a párunk, nem jelenti egyértelműen azt, hogy az anyánk nárcisztikus!!]. Az, hogy kinek mikor jelentkezik az életébe a nárcizmus, az személy és feladat függő.

Tapasztalataim alapján mindannyian kikapunk egyet-kettőt életünk során, hiszen az önbizalmunk, énünk erősítése mindannyiunk kulcsa a harmóniához.

Hadd dobjam le itt a bombát: minden ember tükröt tart nekünk. Ha nárcisztikus emberrel találkozol, előfordulhat, hogy benned is van egy pici?

Mielőtt elkezdenéd ostorozni magad (vagy engem), inkább próbáld meg önmagadat tisztán, „objektíven” látni (tudom, képtelenség, de a próbálkozás már enged egy kis tisztánlátást). Továbbá, a nárcizmus bár abszolút pejoratív kicsengéssel hat, annak van egy egészséges, „normális” szintje, amit még nem hívnak személyiségzavarnak, és amely segít abban, hogy magadra (is) figyelj, hogy elérd a céljaidat, hogy tudd (és ki is merd mondani), mire van szükséged. „Csak” meg kell találni az egyensúlyt ebben is, megtalálni azt a szintet, amiben önmagad támogatója vagy és nem ellensége.

Majd pedig, amint úgy döntesz elég volt, akarom a boldog létezést, szeretném megtapasztalni, milyen a valódi szeretet (meglepően kevés ember tapasztalja meg életében a valódi feltétel nélküli szeretetet), akkor gyere, és kezdjünk el közösen dolgozni az önbecsüléseden, a boldogságodon.

Hidd el, lehet tartósan boldogan, egyensúlyban élni, folyamatos belső nyugalomban lüktetni.

TE is megérdemled a szeretetet! ❤️🧡💛💚💙💜

És csak zárójelben: egy igazi ANYA szeret, bátorít, támogat! Amikor sikered van, őszintén örül neki. Akkor boldog, ha te boldog vagy. Ha neked fáj, neki is fáj. Lélekben mindig veled van. Ilyen egy igazi ÉdesANYA. ❤️

A bejelentkezéshez kattints a Bejelentkezésre gombra vagy egyszerűen csak hívj föl ezen a számon: +36 30/893-3508, Kovács Nóri
Ha épp nem tudom felvenni, amint tudlak, visszahívlak Téged. 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük